Lehdistötiedote PAU: Pasilan osastolta 2.9.2019

2.9.2019

Lehdistötiedote PAU: Pasilan osastolta 2.9.2019

 

PAU:n Pasilan osaston kannanotto eilen 1.9. 2019 MTV 3 uutisessa kuultuun Postin Paketti ja verkkokauppa johtaja Turkka Kuusiston lausumaan sekä  Postin omaan tiedotteeseen.

Teollisuusliiton ja Medialiiton työehtosopimus koskee Medialiiton jäsenyritysten palveluksessa olevia jakajia ja heidän työehtojaan. Tämä sopimus on tehty lähinnä aluksi sanomalehtien jakeluun , joten minun mielestäni ei voi edes soveltaa postin käsittelytehtäviin.

Mielestämme sanomalehden jakelulla ei ole mitään yhtäläisyyttä Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän lajittelutoiminnoissa. Tämä ”samantasoisia työehtoja ” särähti ikävästi korvaamme koska tietääksemme Postin kilpailijoilla ei todellakaan ole logistiikka-alalla Teollisuus-/Medialiiton sopimuksia, vaan eiköhän ne ole enemmän varastoalan tesseihin sidottu..

Tämä ”Suoritepalkkio ”postin palkkiomalli – Näitä malleja on kokeiltu Postissa ennenkin ja viimeisen Postin yksipuolisesti lanseerama  Suoritepalkkion alin tavoitetaso oli nostettu niin ylös, jolloin muutamat työntekijät saivat vain joitakin kymppejä Tämä ei todellakaan korvaa tätä 30 %- pahimmillaan 50 %palkan pudotusta. Näissä palkkiomalleissa ei ole huomioitu vanhempia työntekijöitä eikä osan työssään työkykynsä menettäneitä työntekijöitä. Näinkö meitä työntekijöitä todellakin palkitaan!!!????

Samalla saamme kuulla ,että vuokratyöntekijöille löytyykin yhtäkkiä 5 euron korotuksia tuntipalkkoihin ja sekä että heitä kiristetään työntekoon… mihin hävisivät Postin eräät arvot ”kaikkia kohdeltava yhdenvertaisesti eikä ketään saa syrjiä” Salliiko Postin johto todellakin kiristämisen??? (ette saa työtunteja postista, jos ette tule nyt töihin)

Posti ei muka tavoittele kustannussäästöjä ..hmm.. Osana Postin transformaatiota Posti tavoittelee vuosien 2019­−2021 aikana noin 150−200 miljoonan euron kustannussäästöjä. No mitäs tämä lause sitten oikein tarkoittaa ?? Luopuiko Posti kenties yhtäkkiä säästötavoitteistaan??? Hmm enpä usko .. Näitä säästötavoitteita on ollut vuodesta toiseen vuosiluvut vain vaihtuvat..

Posti on vuosien varrella karsinut toimintojansa mm. toimipaikkaverkoston alas ajaminen , liikkeenluovutuksillla Flexon Transvalille. Kuljetuksen työntekijät päätyivät Posti kuljetukseen.. Näiden myötä on ollut irtisanomisia , osa-aikaistamisia … Mietin mihin nämä näistä saadut säästöt ovat menneet . Olemme saaneet tietää kuinka johtajien palkat ja palkkiot ovat nousseet rajusti vuosien varrella ja osa tuloutetaan valtiolle.

Postin piti olla valtion palvelulaitos/yritys , mutta edellinen hallitus avasi kilpailun muuttamalla Postilakia. Tässä muutoksessa on sijaiskärsijöinä olleet asiakkaat ja työntekijät. Posti siirtää vastuunsa yhteiskunnan vastuulle, koska aiemmat irtisanomiset ja palkkojen tiputukset ajavat työntekijät erilaisille sosiaali- ja toimeentulotuille.

 Rinteen hallituksen hallitusohjelman tavoitteena on ” Osallistava ja osaava Suomi” – sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta vuoteen 2030 mennessä. Hallituksella on myös tavoitteena 75 % työllisyysaste. Onkohan mainittu, että palkalla pitäisi tullaan toimeen tässä maassa.

Kysymme miten pääministeri Rinne ja omistajaohjauksen ministeri Paatero aikoo oikein reagoida tähän asiaan ???        

 

Eija Heikkilä

PAUn Pasilan osaston puheenjohtaja